L'origen de la Fira d'Amposta es remonta a principis del segle passat, concretament el dia 13 de setembre de 1825. El "Real y Supremo Consejo" publica en l'equivalent al BOE d'avui, el "Real Despacho" autoritzant a l'Ajuntament d'Amposta a celebrar una fira ramadera els últims dies del mes de juliol de cada any.

Al 1911, la Fira se celebrava ja durant el mes d'agost coincidint amb les Festes Majors de la ciutat. La fira anual de ramat era any darrera any, supeditada als resultats de la collita d'un poble agrícola, més important i anomenada. Després van venir els anys de la recessió, els anys de la crisi econòmica mundial i la Fira es perd, encara que no per a sempre.

La Fira va quedar interrompuda durant la Guerra Civil i després es va anar organitzant fins l'any 1960 per iniciativa de la "Hermandad de Labradores y Ganaderos" d'Amposta. Des de llavors, la Fira es celebra per la festa de la Immaculada Concepció.

És l'any 1961 quan a causa d'unes fortes nevades i no podent arribar els animals a la Fira, es demana a dos comerciants de la ciutat que exposin la seva maquinària agrícola i així, es pot dir que comença la primera Fira Ramadera i de Maquinària Agrícola.

Fins ara s'ha realitzat en diversos llocs: en l'antic Institut Laboral, en les desaparegudes Escoles Nacionals, en l'Escola dels "Hermanos" i en el Sindicat. També el recinte del Castell va acollir l'any 1984 la Fira, la qual va ser organitzada per 1ª vegada per l'Ajuntament d'Amposta.

L'any 1985 es va crear el Patronat Municipal de Fires, Festes i Turisme, fou llavors quan realment va sorgir el revulsiu de potenciar al màxim el tema firal, creant unes fires monogràfiques i fent unes inversions realment importants. Es va inagurar el Pavelló Firal, on a partir d'aquest any es realitzen totes les activitats firals que organitza el Patronat.

Podem dir, que l'any 1991 va marcar una fita important en la història de la Fira, ja que per primera vegada es va fer un control d'entrada per poder saber realment la quantitat de visitants que va tenir la Fira de Mostres.

Aquest nou sistema de control d'entrada ha estat molt positiu i s'ha continuat utilitzant fins ara. Això fa que Fira Amposta es professionalitzi més i agafi un prestigi que any rera any s'ha anat treballant mitjançant l'esforç i interès de les persones que formen el Patronat i la Comissió de la Fira.