Fira Amposta (història)L'origen de la Fira de Mostres d'Amposta, cal buscar-lo en l'antic mercat ramader. Alguns historiadors apunten que durant l'edat mitjana ja se celebrava, tot i que no fou fins a 1825 que es va oficialitzar.

Al llarg dels anys, la Fira va anar canviant de dates fins que va quedar fixada al desembre, durant les Festes de la Puríssima. Rellançada al 1960 com a Fira Ramadera i de Maquinaria Agrícola, la fira ha conservat les seves arrels gràcies a I'impuls de ramaders locals com ara Secundino Tomás, Cándido Fosch o Vicent Valmaña.

En qualsevol cas, l'impuls inicial de la Fira Ramadera i de Maquinaria Agrícola el va donar Enrique Escrihuela, vinculat a la Germandat de Pagesos i Ramaders, entitat que va assumir-ne l'organització fins a 1978. En aquell moment va passar a mans de la Cambra Agrària. El 1984, l'impuls de professionalització va culminar amb el traspàs a l' Ajuntament, que, dos anys més tard, en va assumir l'organització mitjançant el Patronat de Fires, Festes i Turisme.

Des de la seva creació, la fira havia conegut fins a 8 ubicacions diferents: els sequers de Carvallo, l'lnstitut, les Escoles, les instal·lacions i els magatzems de la Cambra Arrossera, el Castell, el Sindicat Arrosser i els magatzems del transportista Tomàs Pérez. Coincidint amb la XXV edició de la Fira, es va inaugurar el Pavelló Firal, el segon de la província de Tarragona (després del de Reus).

Fira Amposta (història)Amb les noves instal·lacions, va produir-se el pas definitiu per la professionalització de la mostra. Com a culminació d'aquest procés, el 1986 es va crear Fira Amposta, que des d'aquell moment havia d'assumir I'activitat firal de la ciutat. Conseqüentment es plantejaven nous reptes, com I'organització de salons monogràfics al marge de la Fira de desembre.

Des de la construcció del Pavelló Firal, Fira Amposta ha organitzat 102 fires, 16 d'àmbit multisectorial i 86 de monogràfiques (Saló de la Infància i la Joventut -des de 1987-, Saló Nàutic -1989 i 1990-, Tot Nuvis Terres de l'Ebre -de 1998 a 2001-, Mercat Mensual del Vehicle d'Ocasió -des de 1987-, Mercat del Cavall -des de 1996-, Fira de Caça i Pesca -1996- i Expogran -1996 i 1997, actualment és una mostra itinerant per la comarca del Montsià-).


 

FIRA AMPOSTA · Recinte Firal Terres de l'Ebre . c/ Sebastià  Juan Arbó, s/n · 43870 Amposta
Tel. 977 701 739 · Fax: 977 701 650 · correu electrònic