història

L'origen de la Fira de Mostres d'Amposta, cal buscar-lo en l'antic mercat ramader. Alguns historiadors apunten que durant l'edat mitjana ja se celebrava, tot i que no fou fins a 1825 que es va oficialitzar.

Al llarg dels anys, la Fira va anar canviant de dates fins que va quedar fixada al desembre, durant les Festes de la Puríssima. Rellançada al 1960 com a Fira Ramadera i de Maquinària Agrícola, la fira ha conservat les seves arrels gràcies a l'impuls de ramaders locals com ara Secundino Tomás, Cándido Fosch o Vicent Valmaña.

En qualsevol cas, l'impuls inicial de la Fira Ramadera i de Maquinària Agrícola el va donar Enrique Escrihuela, vinculat a la Germandat de Pagesos i Ramaders, entitat que va assumir-ne l'organització fins a 1978. En aquell moment va passar a mans de la Cambra Agrària. El 1984, l'impuls de professionalització va culminar amb el traspàs a l'Ajuntament, que, dos anys més tard, en va assumir l'organització mitjançant el Patronat de Fires, Festes i Turisme.

Des de la seva creació, la fira havia conegut fins a 8 ubicacions diferents: els sequers de Carvallo, l'lnstitut, les Escoles, les instal·lacions i els magatzems de la Cambra Arrossera, la zona del Castell, el Sindicat Arrosser i els magatzems del transportista Tomàs Pérez. Coincidint amb la XXV edició de la Fira, es va inaugurar el Pavelló Firal, el segon de la província de Tarragona (després del de Reus).

Amb les noves instal·lacions, va produir-se el pas definitiu a la professionalització de la mostra. Com a culminació d'aquest procés, el 1986 es va crear Fira Amposta, que des d'aquell moment havia d'assumir l'activitat firal de la ciutat. Conseqüentment es plantejaven nous reptes, com l'organització de salons monogràfics al marge de la Fira de desembre.

Des de la construcció del Pavelló Firal, Fira Amposta ha organitzat més de 110 fires, d'àmbit multisectorial i monogràfiques (Saló de la Infància i la Joventut -des de 1987-, Saló Nàutic -1989 i 1990-, Tot Nuvis Terres de l'Ebre -de 1998 a 2001-, Mercat Mensual del Vehicle d'Ocasió -des de 1987-, Mercat del Cavall -des de 1996-, Fira de Caça i Pesca -1996-, Expogran -1996 i 1997, actualment és una mostra itinerant per la comarca del Montsià- i el Saló de Nadal des de 2006).

Imatge antiga de Fira Amposta (clic per a ampliar)

Imatge antiga de Fira Amposta (clic per a ampliar)

Imatge antiga de Fira Amposta (clic per a ampliar)

 

organitza

Fira Amposta

Recinte Firal Terres de l´Ebre - C/ Sebastià Juan Arbó, s/n - 43870 Amposta
Tel 977 701 739 - Fax 977 701 650

correu electrònic - informació general - avís legal

amb el suport de
Generalitat de Catalunya. Departament d'Innovació, Universitats i Empresa. Direcció General de Comerç


Diputació de Tarragona


Ajuntament d'Amposta

entitat associada a
FEFIC, Federació de Fires de Catalunya